Råtne bjelker i Domkirkens tårn

31.10.16

Det er avdekket råte i en del av de bærende konstruksjonene i Domkirkens tårn. Hvor mye som må skiftes ut, er ennå ikke avklart.

Han og Kjell Edvardsen, enhetsleder for tømrerne i Akasia, tar meg med opp i tårnet for at jeg med egne øynene skal se skadene. Råtene er tydelig både på små og store bjelker. Utfordringen er å hanskes med de store bærende bjelkene. De største er 42 x 42 centimeter tykke.

– Sammen med håndverkerne må vi lage en plan for hvordan vi skal gjøre dette, sier Kjell Edvardsen.

Han ser at det er nødvendig å stemple av bjelkene før de skiftes ut. Det vil si at bjelkene midlertidig støttes av. Vekten flyttes, så bjelkene kan tas ut uten at tårntaket kommer sigende.

Og de største bjelkene saumfares centimeter for centimeter. Ikke mer skal skiftes ut enn det som strengt tatt er nødvendig.

– Akkurat nå er jeg glad vi har den utvendige heisen. For stokkene er tunge og krevende å hanskes med, sier Kjell Edvardsen.

Stillaset er tett. Derfor kan kobberplatene fjernes fra side etter side rundt tårnet.

– Vi var vel klar over 80 prosent av skadeomfanget. Det er først når vi åpner opp og kan se skikkelig, vi ser hvor mye som er skadet, sier Kjell Edvardsen.

Murerne har meislet av sementen på yttersiden av tårnet. I fremtiden skal det heller legges på kalk enn sement. For kalken bidrar til at muren tørker opp i tørt vær og holder ikke på fuktigheten.

– Over noen vinduer er det lagt et bånd av teglstein som beskytter. Der det ikke er gjort, ser vi store vertikale sprekker. Rett og slett dårlig håndverk, sier Jan Helge Halleraker.

Både når det gjelder tømrerarbeid og murerarbeid ser han klart hvor mye kunnskap betyr. Akasia har håndverkere som besitter kunnskap om gamle byggeteknikker. De er gull verd.