Bach er utenkelig uten Luther

27.11.17

Bjørgvin kirkeakademi inviterer til foredrag med Alf van der Hagen på Litteraturhuset i Bergen, ondsdag 29. november kl 19-21

Redaktør og forfatter Alf van der Hagen holder foredraget "Bach er utenkelig uten Luther". Han vil følge sporene fra Martin Luther gjennom Bachs kirkemusikalske verker, ofte kalt Bachs prekenmusikk: de mer enn 100 kantatene han etterlot seg.

Alf van der Hagen er en prisbelønt forfatter og redaktør. I høst gav han ut boken "Bach på norsk. Et år med Bachs kantater".

Foredraget tar utgangspunkt i Martin Luthers merkelige blanding av folkelige sangpoesi og negative menneskesyn, "kroppen: en gjødselsekk som stadig haster mot graven", som den 42 år gamle Martin Luther skrev i et brev.

Linjene trekkes til den norske rapperen OnklPs angstfylte og po...pulære låt "Styggen på ryggen" (2014), og videre til teksten til en arie i en av Johann Sebastian Bachs kantater: "Jeg avskyr dette livet": Mir ekelt mehr zu leben. Til denne dystre teksten har Bach likevel har satt en av sine lyseste og mest jublende glade melodier. Hvordan kan dette ha seg?

Foredraget viser den dype kontrasten mellom Luthers negative menneskesyn og hans usvikelige tro på musikkens evne til å "skape glede i sjelen, oppmuntre de nedtrykte, sette en støkk i de muntre, gi mot til fortvilte, ta drøvelen på de overmodige, avkjøle de elskovssyke og roe dem som er forbitret av hat".

Luther skrev selv tekstene til 35 salmer (eller kirkesanger), og melodier til et titalls av dem, blant annet "Vår Gud han er så fast en borg". Uten Luthers oppvurdering av musikken, av salme- og korsang, av instrumentalmusikk, ville den ekstraordinære dominansen av klassisk musikk på tysk jord, vært helt utenkelig. Uten Luther, ingen Bach. Men heller ingen Mozart, Beethoven eller Brahms.

Siste del av foredraget viser hvordan Johann Sebastian Bach tar i bruk Luthers salmetekster både direkte og indirekte, først og fremst i kantatene, som fortsatt er et hemmelig musikalsk skattkammer som venter på å bli oppdaget av musikklyttere flest her i verden. Her smelter Bach sammen impulser fra luthersk og pietistisk tradisjon med tidens musikalske mote: virtuose italienske opera-arier og den galante dansemusikken fra det franske hoffet. Resultatet er en musikk som den dag i dag beveger mennesker over hele verden.

Foredraget er illustrert med musikkeksempler.

Arrangør: Bjørgvin kirkeakademi.

Inngang: kr 100,-