PEACE - Bergen Kirkeautunnale

22.10.18

Hold av 24.–28. oktober! Da kan du få med deg Bergen Kirkeautunnale - festival for kirkekunst og musikk. I år er temaet for festivalen PEACE. 

Les hele festivalprogrammet HER.

11. november er det 100 år siden første verdenskrig tok slutt, og blant annet dette var årsaken til at vi ville ramme årets festival inn i ordet PEACE – fred. Men overskriften kunne selvsagt vært brukt hvilket som helst år, uavhengig av historiske markeringer. Ordet fred, dets innhold, og ikke minst det som ligger bakenfor, er alltid aktuelt. Fred er dessverre mot- satsen til mye av det verdensbildet vi lever i. Slik er det nå, og slik har det alltid vært.

Kunst har til alle tider blitt skapt på grunn av, og ikke minst på tross av, ulike former for konflikt. Kunstnere finner kraft og inspirasjon i det dramatiske; voldsomme krigsherjinger, storslagne bibelhistorier eller stormfull kjærlighet. Kirkekunsten er intet unntak, og årets Kirkeautunnale byr på musikk skrevet i krigstid, undertrykte komponister, fredfulle minner, nye samarbeid, fengselsfugler, en barnemusikal, visesang, og en fotoutstilling med overskriften
«What does peace look like»?

Åpningskonserten blir i Tårnsalen i Kode4. Den store kuppelen i taket gjør rommet nesten katedralaktig. Det er all grunn til å glede seg til å høre den unge, fremadstormende Bergenseren Christian Hundsnes Grøvlen spille de berømte Goldberg- variasjonene av Bach. Torsdag kveld inviterer Bergen Domkor sammen med Ole Bull Kammerkor, Bergen Filharmoniske Orkester og fremragende solister til konsert i Bergen domkirke. Her møter det storslagne verket «Missa in tempore belli» - Messe i krigstid, av Joseph Haydn kraftfull musikk av årets Festspillkomponist Sofia Gubaidulina.

Fredag er det duket for en annerledes kveld i Mariakirken, da jazzensemblet Mads Eilertsen Trio møter de tre damestemmene i vokalensemblet Trio Mediaeval. Et vakkert verk av Eilertsen, der tidligmusikk er satt sammen med nykomponert og improviserte strekk, ispedd Tor Ulvens tekster.

Lørdag blir det åpen dag i både Domkirken og Mariakirken, med gratiskonserter hver hele time, stor og nyskapende produksjon med BIT20 og munkekor fra Serbia i Nykirken, og til sist jazzkonsert med musikere fra Brorson kirke i København.

Avslutningssøndagen har et stort spenn: vigsling av barne- og ungdoms- kantor Eirik Breivik Minde under jazzmesse i Nykirken, matinekonsert med Sankta Sunniva Kammerkor, Edvard Grieg kors menn a cappella i Mariakirken, musikalen «Gloria, vi bærer lyset» i St. Jakob kirke, og Ole Paus og Bækkalokket i Bergen dom- kirke. Husk også å besøke vår fotoutstilling, i samarbeid med «Fried Award», der de fleste bildene vil bli utstilt i domkirkens sideskip. Og sist, men ikke minst: alle våre fine gudstjenester, både tidlig og sent.


Kunsten snakker der vi ellers ikke finner ord.

Velkommen til festival, vi håper den vil by på både mer og mindre fredfulle opplevelser!

 

Kjetil Almenning

Domkantor og festivalsjef

 

Les mer på www.autunnale.no