Tolvslagskonserter i Johanneskirken

25.10.18

Klokkenist Laura Marie Rueslåtten spiller klokkespill fra Johanneskirkens tårn torsdag, fredag og lørdag, 25.–27. oktober kl. 12.00 under Bergen Kirkeautunnale. 

Johanneskirkens klokkespill ble innviet 17. mai 2014 og er bygget av Royal Eijsbouts klokkestøperi i Asten, Nederland. Instrumentet består av 48 klokker med en totalvekt på 15 000 kilo. Den største veier 2 200 kilo, og den minste veier 8 kilo. Klokkene er dekorert med motiver fra Johanneskirkens interiør. Klokkespillet betjenes manuelt fra en spillepult i en spillekabin under klokkene. Åtte vinduer i tårnet åpnes automatisk slik at instrumentet kan klinge fritt. Avtroppende kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll stod i bresjen for å få klokkespillet i Johanneskirkens tårn realisert.

Laura Marie Rueslåtten (1984) er utdannet klokkenist i den 7-årige Solistklassen ved Den skandinaviske klokkenistskole i Løgumkloster i Sønderjylland, Danmark. Hun er klokkenist ved Oslo Rådhus og Uranienborg kirke. Rueslåtten har klassisk bakgrunn, men har samtidsmusikk og eksperimentelle konserter som hovedfokus. Hun komponerer synestesibasert 3D-lyd i forbindelse med performance og scenekunst, og spiller i ensemblet The Touchables og i ulike samarbeid innenfor klassisk gitar, elektronisk musikk, jazz og folkemusikk.

Hun vil spille tre ulike programmer på omlag 30 minutter hver, disse tre dagene, som viser ulike stilarter for dette spesielle instrumentet.

PROGRAM:

TORSDAG
Tidlig musikk og tradisjonell flamsk stil for klokkespill
Preludio 10 – Matthias van den Gheyn
Fantasia, Pasicallie – Weiss, arr. John Knox
Fantasia I – Staf Nees
Andantino grazioso – Mauro Giuliani, arr. Barnes
My Robin is to the Greenwood Gone – anon. 17. årh for lutt
Sonata voor beiaard – Jef van Hoof

FREDAG
Norsk musikk for klokkespill og norske folketoner
Klokkeklang – E. Grieg, arr. de Haan
Kulokk – Lualåt – Morgo ska du få gifte deg – Grieg, arr. Barnes
Improvisasjon
Ljom for klokker – Arne Nordheim
Skjaldmøyslaget, Fanitullan frå Ål, Bjelleslåtten

LØRDAG
Ny musikk
Sonate 2 – Henk Badings
Through the Eyes of a Child – Aurora Aksnes
Ved havet – Misterioso – Høst – Johan Adriaenssen
Campanarium novum – Klaus Lang for Klangspuren festival Innsbruck 2017