Festspill og gudstjeneste

24.05.18

Festspillene er i gang og dette setter sitt preg også på gudstjenester og arrangementer i menigheten. På søndagens gudstjeneste i Domkirken kan du blant annet møte Festspilldikter Edvard Hoem og biskop Halvor Nordhaug.

Under gudstjenesten søndag 27. mai kl. 11 deltar også domprost Jan Otto Myrseth og Bergen Domkirkes Jentekor.

I løpet av Festspillene i Bergen kan du delta på flere arrangement tilknyttet Bergen domkirke menighet - både konsert og sing-along-messe. Den første konserten finner sted i Bergen domkirke søndag 27. mai kl. 15. Da fremfører Bergen Domkor med gjester Frans av Assisis lovsang til skaperverket.

Festspillkomponisten Sofia Gubaidulina har flere ganger brukt tekster av Frans av Assisi. Solsangen, fra år 1225, er en lovprisning av bror Sol og søster Måne, de fire søsknene Vind, Vann, Ild, Jord, og til slutt søster Død. Tekstene bæres frem av koret, og cellisten og slagverkerne skaper poesi og dramatikk til bildene som ruller frem.

Sonnengesang er også skrevet som en hyllest til cellisten Mstislav Rostropovitsj og tilegnet ham i anledning 70-årsdagen i 1997. Her er det den 30 år gamle dansk-svenske Andreas Brantelid som har cellistens musikkdramatiske rolle, i et klangrom med slagverkslyder fremført av Bergen Filharmoniske Orkesters Manuel Hofstätter og Gard Garshol. Bergen Domkor, et kirkemusikalsk kraftsenter på Vestlandet, står for stemmeprakten.

Johann Sebastian Bach er Gubaidulinas største forbilde. Musikken hans inspirerer henne med sin «uoppnåelige fullkommenhet», sier hun. Bach-motetten Fürchte dich nicht er en intrikat konstruksjon der tekster fra Jesajas bok i Bibelen og salmedikteren Paul Garhardt fra 1600-tallet flettes i hverandre.

Bergen Domkor | Kjetil Almenning dirigent | Andreas Brantelid cello | Manuel Hofstätter, Gard Garshol perkusjon | Sigurd Melvær Øgaard orgel

Les mer om programmet på kirkemusikkibergen.no eller fib.no